TRIPOINT GURU
- a geography quiz by (c) Rolf Palmberg (2010) -

A tripoint (or trinational border or trifinium) is the place where the borders of three neighbouring countries meet.

How much do you know about European tripoints?
Study the twenty (20) questions below and write down your answers on a piece of paper.
The correct answers are at the bottom of the web page.
And remember - a real tripoint guru needs no map to answer the questions.



Map image courtesy of WorldAtlas.com



QUESTIONS


Question 1.
How many international tripoints are there in Europe?
(a) forty-two (42)
(b) forty-four (44)
(c) forty-six (46)
(d) forty-eight (48)

Question 2.
How many international tripoints has Bulgaria got?
(a) three
(b) four
(c) five
(d) six

Question 3.
How many international tripoints has Hungary got?
(a) five
(b) six
(c) seven
(d) eight

Question 4.
How many international tripoints has Italy got?
(a) two
(b) three
(c) four
(d) five

Question 5.
How many international tripoints has Russia got in Europe?
(a) four
(b) five
(c) six
(d) seven

Question 6.
Which of these countries has the largest number of international tripoints?
(a) Austria
(b) Germany
(c) Serbia
(d) Ukraine

Question 7.
How many European countries have no international tripoints?
(a) eight
(b) nine
(c) ten
(d) eleven

Question 8.
How many European countries have only one international tripoint?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Question 9.
Somewhere in Europe the joint ownership of a border river creates two international trilines rather than tripoints. Which two countries are the owners of this particular river?
(a) Belgium and France
(b) Belgium and Luxembourg
(c) Germany and France
(d) Germany and Luxembourg

Question 10.
Sometimes three countries have more than one tripoint in common. China, India and Nepal, for example, share an eastern and a western international tripoint. How many such triplets of countries with double tripoints are there in Europe?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Question 11.
Which is the northernmost European international tripoint?
(a) The Belarusian-Latvian-Russian tripoint
(b) The Estonian-Latvian-Russian tripoint
(c) The Finnish-Norwegian-Russian tripoint
(d) The Finnish-Norwegian-Swedish tripoint

Question 12.
Which is the easternmost European international tripoint?
(a) The Belarusian-Latvian-Russian tripoint
(b) The Belarusian-Russian-Ukrainian tripoint
(c) The Estonian-Latvian-Russian tripoint
(d) The Finnish-Norwegian-Russian tripoint

Question 13.
Which is the southernmost European international tripoint?
(a) The Albanian-Greek-Macedonian tripoint
(b) The Albanian-Kosovar-Macedonian tripoint
(c) The Bulgarian-Greek-Macedonian tripoint
(d) The Bulgarian-Greek-Turkish tripoint

Question 14.
Which is the westernmost European international tripoint?
(a) The Andorran-French-Spanish (western) tripoint
(b) The Belgian-Dutch-German tripoint
(c) The Belgian-French-Luxembourg tripoint
(d) The Belgian-German-Luxembourg tripoint

Question 15.
You are in Belgrade and want to fly your helicopter to the nearest international tripoint. Which tripoint do you go to?
(a) The Bosnian-Croatian-Serbian tripoint
(b) The Bulgarian-Romanian-Serbian tripoint
(c) The Croatian-Hungarian-Serbian tripoint
(d) The Hungarian-Romanian-Serbian tripoint

Question 16.
You are in Prague and want to fly your helicopter to the nearest international tripoint. Which tripoint do you go to?
(a) The Austrian-Czech-German tripoint
(b) The Austrian-Czech-Slovak tripoint
(c) The Czech-German-Polish tripoint
(d) The Czech-Polish-Slovak tripoint

Question 17.
You are in Rome and want to fly your helicopter to the nearest international tripoint. Which tripoint do you go to?
(a) The Austrian-Italian-Slovenian tripoint
(b) The Austrian-Italian-Swiss tripoint
(c) The Bosnian-Croatian-Montenegrin tripoint
(d) The French-Italian-Swiss tripoint

Question 18.
You are in Stockholm and want to fly your helicopter to the nearest international tripoint. Which tripoint do you go to?
(a) The Belarusian-Latvian-Lithuanian tripoint
(b) The Estonian-Latvian-Russian tripoint
(c) The Finnish-Norwegian-Swedish tripoint
(d) The Lithuanian-Polish-Russian tripoint

Question 19.
Which of Europe's international tripoints is in fact a roundabout (a traffic circle)?
(a) The Belarusian-Russian-Ukrainian tripoint
(b) The Belgian-Dutch-German tripoint
(c) The Bulgarian-Greek-Turkish tripoint
(d) The French-Italian-Swiss tripoint

Question 20.
Only one of these tripoints exists. Which one is it?
(a) The Bulgarian-Macedonian-Romanian tripoint
(b) The Croatian-Italian-Slovenian tripoint
(c) The Estonian-Latvian-Lithuanian tripoint
(d) The Hungarian-Slovak-Ukrainian tripoint

MAKE SURE THAT YOU HAVE ANSWERED ALL QUESTIONS BEFORE CHECKING THE CORRECT ANSWERS BELOW!



ANSWERS

1. (d).
2. (b).
3. (c).
4. (b).
5. (b).
6. (a).
7. (b).
8. (d).
9. (d).
10. (c).
11. (d).
12. (b).
13. (a).
14. (a).
15. (a).
16. (c).
17. (c).
18. (b).
19. (a).
20. (d).


THANK YOU FOR VISITING!